• Historie

    De historie van de V.V. O.N.I. 

     

    Nadat een aantal voetballiefhebbers al een geruime tijd op een weiland te 's Gravenmoer provisorisch hun sport onderling beoefenden werd onder impuls van verscheidenen van hen het idee geopperd om tot de oprichting van een voetbalvereniging te komen.

    Op 1 juli 1949 werd hiervoor een vergadering uitgeschreven die tot resultaat had dat op 8 juli 1949 de club officieel werd opgericht. Na veel vijven en zessen kwam de naam O.N.I. (Ontspanning Na Inspanning) naar voren. Het brein: Bas Binnenweg; op het moment van het schrijven van dit artikel nog steeds in leven en regelmatig bezoeker van de wedstrijden.

    De club begon met 34 leden en het weiland aan de Wilhelminalaan werd door de Gemeente 's Gravenmoer tot sportterrein bestempeld. Op 18 november 1949 werd de vereniging officieel erkend door de K.N.V.B. Het bestuur bestond uit voorzitter Drik van Zuilinchem, secretaris Bas Binneweg (in 1951 opgevolgd door Jaap Nederveen die als secretaris en voorzitter 18 jaar lang het gezicht van de VV O.N.I. zou bepalen) en penningmeester Simon Faro.

    De V.V. O.N.I. kwam uit in de toenmalige Hoofdklasse zaterdag voetbal. De eerste competitiewedstrijd in Breda tegen PTT ging verloren met 6-1. Het eerste seizoen werd beeindigd met 53 leden. In de periode van 1949 tot 1963 groeide de vereniging uit naar 76 leden en ondanks de goede trainingsopkomst kon men nog steeds niet tot aansprekende sucessen komen.

    In 1964 werd ook bij de V.V. O.N.I. meer nadruk gelegd op de jeugdactiviteiten. Binnen de vereniging waren Huib Faro (Gzn) en Ser Kerstens de eerste jeugdleiders.
    Het jaar 1965 bracht dat, waar de gehele vereniging en de supporters al jaren naar hadden uitgezien. Het eerste elftal behaald het kampioenschap op 17 april in de uitwedstrijd tegen aartsrivaal H.N.C. (thans SV Capelle). In erbarmelijke weersomstandigheden was het Koen Faro die een voorzet van Hesselmans over de lijn drukte en O.N.I. de 2-3 winst bezorgde. Aan dit kampioenschap was tevens promotie naar de vierde klasse K.N.V.B.verbonden.
    Het tweede elftal completeerde het succes door kampioen te worden in de reserve 3e klasse met ondermeer 55 doelpunten van Wijnand Timmermans.
    Reeds in het seizoen 1953/54 kende de vereniging O.N.I. al een kampioen namelijk O.N.I. 2. O.N.I. 2 was uitgespeeld met 2 punten voorsprong op Sprang 3 [NEO] en 3 punten op Zwaluwse Boys 3 die de laatste wedstrijd nog tegen elkaar moesten spelen. Doordat Sprang 3 voor deze wedstrijd niet opkwam dagen, kreeg Sprang twee punten in mindering, waardoor O.N.I. 2 kampioen werd. Twee spelers kunnen zich dit nog heel goed herinneren o.a. Hans Montvoort en Ab de Geus waren voor deze wedstrijd voor niets op de fiets  naar Lage Zwaluwe gereden. De spelers die in dat kampioens elftal hebben meegespeeld waren o.a. Keepers: Simon Faro [een oprichter van O.N.I.] werd vanwegen een operatie door Huib Faro [Gzn.] vervangen. Achterhoede: Piet Timmermans - Dick de Geus - Ad de Dongen. Middenveld: Rien Treffers - Cees Kanters - Voorhoede: Hans Montvoort - Piet Dekker - Paul van Kooperen - Arend Faro - Cees van Iersel. Zelfs oud/trainer-speler van O.N.I. Crist Oomens heeft in de belangrijke wedstrijden nog mee gespeeld.

    In de periode 1966-1975 kende het eerste elftal ups en downs. Het eerste elftal degradeerde achtereenvolgens tweemaal, werd kampioen en degradeerde opnieuw. In 1969 werd de voorzittersfunctie van Jaap Nederveen overgenomen door Roel Rutters en deze hield dit maar liefst 17 jaar vol. Koos Mouthaan is hierna 28 jaar voorzitter van de club geweest en tevens benoemd tot ere-voorzitter van V.V. O.N.I. Jan Chantrel heeft het stokje van Koos in 2014 overgenomen en vanaf 2019 tot op heden is Erik de Weijer de voorzitter van de vereniging. 

    In het seizoen 1976/1977 wist het eerste elftal te promoveren naar de eerste klasse standaard hetgeen in het volgende seizoen werd herhaald en zodoende promotie naar de vierde klasse K.N.V.B. werd afgedwongen. Ook werd dit jaar de afdelingsbeker veroverd.

    Een mijlpaal in de geschiedenis van de club kan 1981 genoemd worden. In dit seizoen werd ontzettend veel bereikt. Het eerste elftal werd kampioen en promoveerde naar de toenmalige derde klasse (nu de tweede klasse) K.N.V.B., het hoogst behaalde niveau uit de clubgeschiedenis.
    Het tweede elftal behaalde tegen het eerste team van de V.V. Olympia'60 de bekerwinst. In dat jaar nam de VV O.N.I. het huidige sportcomplex "Het Wiel"in gebruik en was het ledenaantal gegroeid naar 215 leden.De periode tot 1987 kenmerkt zich door pijnlijke financiele saneringen en bestuursperikelen. Zo trad bijvoorbeeld de oud-voorzitter Koos Mouthaan na 11 jaar als secretaris gefunctioneerd te hebben in 1983 af. In 1986 keerde de oud-voorzitter terug bij de VV O.N.I. wat ten koste ging van het toendertijd zittende bestuur dat opstapte. Een jonge groep bestuurders, met veel fanatisme, nam zitting en zorgde voor een financiele groei binnen de vereniging. Desondanks degradeerde in 1987 het eerste elftal uit de derde klasse, echter door aansprekende resultaten werd het jaar daarop, op 30 april 1988, het verloren gegane terrein direct terug verovert door het kampioenschap te behalen. Zodoende had 's Gravenmoer naast het traditionele Koninginnenfeest nog een reden om feest te vieren.

    De begin jaren negentig brachten het tweede elftal door meerdere achtereenvolgende successen naar de huidige reserve tweede klasse van de K.N.V.B. Al met al een voortreffelijke prestatie. In 1992 kende de VV O.N.I. door het wegvallen van veel talentvolle spelers opnieuw een degradatie uit de derde klasse.

    Na de herindeling van de K.N.V.B. in 1996 speelde het eerste elftal in de derde klasse Zuid I totdat in het seizoen 1997-1998 wederom het noodlot van degradatie toesloeg.

    In de maand mei van het jaar 1999 werd het 50 jarig jubileum gevierd en dat dit een geweldig jubileumfeest is geworden behoeft geen verder betoog daar in dit jubileumjaar wederom het kampioenschap in de vierde klasse werd behaald en dus wederom promotie naar de derde klasse werd bewerkstelligd.

    Echter het volgende seizoen (99-00 ) ging de O.N.I. boot weer naar de vierde klasse. Twee seizoenen later echter was het weer feest want in het seizoen 2002-2003 kon de kampioensvlag weer gehesen worden. Anno 2020, speelt het vlaggenschip in de derde klasse.

    Het tweede selectieteam heeft tot de eind jaren 90 op een zeer acceptabel niveau gevoetbald namelijk in de tweede klasse reserve van de K.N.V.B. Doch ook ons tweede team had te maken met het vertrek van spelers uit de selectie waardoor er niet altijd met de basis elf gespeeld kon worden. De laatste paar seizoenen speelde ons tweede team alweer een aantal seizoenen in de tweede klasse nog steeds onder leiding van Ad Broeder.  

    Hoe verging het onze jeugdafdeling?

    In de jaren zeventig groeide de jeugdafdeling gestaag.

    Onder begeleiding van Cees Pijper, Jan Visse, Wim Pruijssers,Cees Timmermans, Karel van Eersel, Piet van Nimwegen en Sjack Maas kwam het tradionele Paastoernooi voor de jeugd van de grond.
    Een alom gewaardeerd toernooi met deelname van gerenommeerde verenigingen zoals:
    NAC
    Sparta
    Feijenoord
    Willem II

    Ook was er internationale deelname van onder andere verenigingen uit:
    Duitsland
    Denemarken
    Engeland
    Frankrijk

    Tot op heden is het nog steeds zo dat de jeugdteams zoveel als mogelijk bezet worden en beschikken we ook over F'jes en zelfs kabouters.

    Momenteel telt de vereniging ca. 200 leden waarvan ca. 100 jeugdleden.

    Ook de aanwas van de jeugd is de laatste tijd voortvarend gegaan, de vereniging is een hechte club die met inzet van alle leden aan de toekomst zullen blijven werken.
    Dit onder auspicien van het huidige bestuur die probeert:

    ONZE VERENIGING GEZOND EN GEZELLIG TE HOUDEN.