• Afgelopen woensdag werd in onze kantine een waar theater opgebouwd. In dat theater zetten “Maarten” (vader, coach) en zoon “Sander” een humoristisch en voor iedereen wel ergens herkenbaar stuk neer over voetbal en coaching. Door zowel trainers, leiders, ouders… iedereen eigenlijk. 
   
  Er was veel  herkenning, tips en trucs kwamen voorbij. Mij is de “trechter” vooral bijgebleven. 
  “Het is de bekerfinale, het staat nog gelijk en de speeltijd is bijna om. Onze spits komt 1-op-1 voor de keeper. We zijn nog maar 1 schot verwijderd van de titel. En….. hij schiet vet over”. In dit kritische moment is het voor iedereen zo moeilijk om positief te blijven coachen. 
  Waarom? Omdat je blik alleen nog maar gericht is op dat ene moment. Alsof de hele wedstrijd niet heeft bestaan, alsof de fantastische pass van de verdediger op deze spits er niet meer toe doet, alsof de spits niet al 3 tegenstanders heeft weggespeeld, alsof we niet al een penalty tegen hadden die gemist werd, alsof de keeper van onze tegenstander al niet geblesseerd in de kleedkamer zat, alsof…. 
  We staan er “zo dicht op” of “zitten zover in de trechter” dat we nog maar 1 ding zien en dat dus heel groot maken. Maar die bekerwedstrijd is zoveel meer dan dat ene moment. Op het moment dat je even (letterlijk) een stapje achteruit kunt zetten is er ruimte om andere kansen, mogelijkheden en goede acties (weer) te zien. Het voetbal is zoveel meer dan de score op het scorebord. 
  Het scorebord is maar een klein gedeelte van de winst. Want de top 3 van wat kinderen (en volwassenen…) echt belangrijk vinden is: genieten van het spel (plezier), plezier maken met elkaar (sociale contacten) en genieten van het beter worden (ontwikkeling). 
  Daar komt bij dat er twee cruciale succesfactoren zijn in de sport: plezier en zelfvertrouwen. Laat die groeien bij het team, en je resultaten groeien mee. 
   
  Kortom: een waardevolle avond. 
  Voor ieder team is er een boekje met een samenvatting van de show. Daarin staan zowieso 25 tips over spelers, ouders, resultaten en aanpak. Kijk er (nog) eens in. Vraag ernaar. Ook voor ouders: want welke van de 7 typen ouders ben jij eigenlijk langs de lijn? 
  En voor de insiders: Anja van de barcommissie is nog steeds gelukkig getrouwd.